Az egyetlen bajom az írással, hogy nekem sok időt vesz igénybe viszonylag... Ezért is van az, hogy a jó ídő, vagy kert szezon beálltával igen nehezen veszem rá magam, hogy hosszabb időre gép elé csücsüljek. Ilyenkor minden kihasználható percet a kertben, a téli eltevősöknek szentelek.
Ha végiggondolom, hogy ma mennyi mindent készítettem, hány kört mentem egyre méretesebb pocakommal, már attól elfáradok... :-) Megint. Közben pedig exrta jó érzés, hogy tudom, télen csak fel kell nyúlni a nyár ízeiért és vitaminjaiért a kamrapolcra... Megéri a fáradtság, megéri a munka, hisz így tudom mi kerül nap, mint nap szeretteim tányérjába!!!
Ma a lecsó volt soros többek között...
Hozzávalóim, nálam ma: zsír, 5 kg vöröshagyma, 15 kg paradicsom, 10 kg paprika, só, pirospaprika, sok tiszta befőttesüveg.
Hagymár lekockázom, majd a zsíron üvegesre párolom, amíg párolódik összeaprítom a paprikát és a paradicsomot, (kerülhet még bele cukkini is) és jól összefőzöm, sóval ízesítem.
Tiszta üvegekbe szedem, majd dunsztba teszem, ez biztosítja a csíramentességet, vagyis helyettesíti a tartósítószert... Nevezhetjük biokonzervnek is.
Nápolyi paradicsomszósz tésztára:
Télen elég felmelegíteni és a kifőzött tésztára önteni....
Olívaolajon pár pillanat alatt megpirítok fokhagymát és borítom is rá a jó sok paradicsomot. Felfőzöm, majd rúdmixerrel áttöröm, ezután még hagyom rotyogni. Begyújtöm a kertből a bazsalikomot és az oregánót, azt is beledobom, majd ízlés szerint sózom. Mehet üvegbe és dunsztba...
Baracklekvárom:
A megmosott barackot forrázom, míg a héja könnyedén elválik a hústól, 2-5 percig kb. A forrázóvízbe teszek egy kis citromsavat, hogy ne barnuljon be, ebből szedem ki egy tálba. Forrázás után iszom egy fincsi tejeskávét, addig a barack pont olyan hőmérsékletűre hül, hogy bár majd leég a kezem tőle, de meg tudom pucolni, ki tudom magozni... Szűrőtálba dobálom a gyümölcshúst, hogy a felesleges lé le tudjon csurogni, ebből lesz a barackszörp. Ha mind megvan fazéba teszem és 1kg gyümölcs 10dkg cukor arányban épphogy csak megcukrozom, felforralom, hogy a cukor elolvadjon és már teszem is üvegbe, majd dunsztba.
Amire érdemes figyelni:
a cukor az utoló, ami belekerül, mert attól barnul a lekvár...
ha zöld a barack, akkor nem fog lejönni a héja rendesen... ez igen idegesítő, főleg nagyobb mennyiségnél.
Barackszörp:
A lecsurgó levet üvegbe töltöm és kidunsztolom.... ennyi.
Szilvalekvárom:
Hullott szilvából készül, felszedik a gyerekek, és felezem, magozom, majd beborítom egy méretes tepsibe. Se cukor se más. Alacsony hőfokon elvan 6-8-10 órát, attól függ ki milyen sűrűre szeretné. Én azt szeretem, ha nem csúszik ki a fejjel lefelé fordított üvegből, így én sok-sok órát sütöm, majd a szokásos verkli... üvegbe és dunsztba vele... hosszú évekig eláll, és egyre finomabb lesz.
Szederlekvárom:
Csak három pici üveggel lett... a tiszta szedret megroggyantom 2 kanál cukorral és mehet is az üvegbe és persze dunsztba...
Jó munkát bármelyikhez...